MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Cozonac moldovenesc

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
avatar

Varsta : 41
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

MesajSubiect: Cozonac moldovenesc   Mar Mar 01, 2011 10:30 pm

Cozonac moldovenesc



Ingrediente:

1 kg faina,12 oua, 220 gr unt, 320 ml lapte, 50 gr drojdie de calitate, 300 gr zahar, vanilie, rom 1/3 paharel, 5 gr sare, coaja de la o lamiie, 40 gr ulei, stafide si umplutura de cacao si nuca( cacao, zahar, nuca macinata, esenta de rom, stafide)


Mod de preparare:

Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara maiaua din circa 2 linguri faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu lapte fierbinte si se bate pana devine pasta moale ca o alifie . Separat, se inmoaie drojdia cu putin lapte, o lingurita cu varf de zahar, o lingura faina, apoi se amesteca bine, se acopera cu un servet curat si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine si se pune din nou totul la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece. Intre timp, se bat galbenusurile toate, cu jumatare din cantitatea de zahar si sarea. Cand maiaua a crescut, se pune in vas cu faina si compozitia de mai sus, se toarna galbenusurile, apoi untul topit (caldut, nu fierbinte), romul, coaja de lamaie si portocala, laptele caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; se tine la caldura 2 si chiar 3 ore. La framintat se ung mainile cu ulei sau unt si se continua framintarea pana cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e virtos, se mai pun 2-3 galbenusuri batute spuma si se framinta bine. Acest aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca. Cind coca a crescut bine, se iau pe rind bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pune in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hirtie inalta unsa cu unt. Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Cuptorul va fi incalzit la o temperatura potrivita pentru copt care se incearca cu malai: se arunca o mina de malai in cuptor si daca arde imediat se mai asteapta pana ce malaiul aruncat se rumeneste in timp. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute. Tavile se pun la nivelul cel mai jos pentru ca sa aiba cozonacul unde creste. Un cozonac moldovenesc bine framintat si copt creste foarte inalt pana la 50 de cm. si cind se rupe suvita pe lung se desprinde ca o fibra lunga. Cozonacul moldovenesc avind multe oua se pastreaza moale, mai multa vreme, comparativ cu restul cozonacilor. Mod de servire Se serveste dupa dorinta: la micul dejun cu lapte, ca desert.....Este excelent cald, dupa 15-20 de minute dupa ce se scoate din cuptor.
http://www.retete-bune.com

______________
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://tu-si-eu-impreuna.forumulmeu.com
mamica2
Prietena Vip
Prietena Vip
avatar

Varsta : 50

MesajSubiect: Re: Cozonac moldovenesc   Mar Mar 01, 2011 11:01 pm

mie niciodata nu mi-a iesit un cozonac bun, dar al mamei iese foarte pufos si aromat
deja mi se face pofta
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
Cozonac moldovenesc
Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: CULINAR :: Gastronomie - din bucataria mamicilor :) :: RETETE DE SARBATORI :: RETETE DE PASTE :: Cozonaci-
Mergi direct la: